تغییرات پوست صورت با گذشت زمان تحت تاثیر عواملی قرار میگیرد که در نهایت منجر به بروز شکست در پوست یا از دست رفتن قدرت کشسانی پوست و یروز چین و چروک میشود بروز این تغییرات ابتدا خفیف دور لب ها و گوشه پلاک ها و پلک پایین و در موارد شدید خط پیشانی و خط خنده و بین ابروها وگوشه چشم ها بصورت پنجه غازی دیده میشود
ازعوامل ایجاد و تشدید کننده چین و چروک صورت میشود که میتوان از در معرض نور بودن طولانی مدت سن .بیماری ها. مصرف دارو .ارث.کم خوابی. سوء تغذیه کمبود مواد ریز مغذی واسترس و مصرف دخانیات . نام برد.
در اکثر موارد مجموعه ای از عوامل فوق دخالت دارند بنابر این جهت درمان نیز گاهی از یک یا چند روش درمانی در یک با چندین مرحله بصورت همزمان یا متوالی باید استفاده شود تا نتیجه مطلوب بدست آید. با توجه به عوامل مذکوردرایجاد چین در این مورد نیز ماندد دیگر موارد طبی منطقی بنظر میرسد که شرایط زندگی و محیط کار به گونه ای انتخاب گردد تا از بروز چین و چروک پیشگیری شود.
راه های درمانی متعددی جهت مقابله با اثار پیری در صورت تا این زمان انجام گرفته است :
سالیان زیادی میباشد که از ترکیبات داروها یی مانند اسید گلیکولیک اسد لاکتیک اسید سالیسیلیک اسید لاکتیک فنل یا اسید تریکلرواستیک در لایه برداری سطحی پوست استفاده میشود تا چین ها را به
حداقل برسانند ولی عوارض و محدودیتهای ناشی از آن مانع از کاربرد عمومی و وسیع آن شده است
در دو دهه اخیر کاربرد لیزر های کم توان مانند لیزر دیود و لیزر آی پی ال با استفاده از مکانیسم های حرارت وتحریک کلاژن سازی مورد استفاده قرار میگیرد که در مورد چین های خفیف کاربرد دارد
تراشیدن سطحی پوست یا میکرودرم ابریشن روش دیگر نیمه تهاجمی روی پوست میباشد که با آن لایه برداری انجام میشود و طی آن چین های سطحی از بین میرود
مدالیته دیگر کاربرد امواج رادیویی یا به اختصار آر اف میباشد که بیشتر از امکان ایجاد حرارتی موضعی آن جهت کلاژن سازی استفاده میشود تا از امکان لایه برداری سطحی آن جهت کم کردن چین های صورت.
روش نیمه تهاجمی دیگر استفاده از لیزر پر توان مانند لیزر سی او تو هست که در یک یا چند مرحله بسته به عمق چین لایه برداری توسط پزشک متخصص و دوره دیده باید انجام شود تا از بروز عوارض کاربرد آن اجتناب شود
آخرین و موثر ترین روش کاربرد جراحی میباشد که روشی در عین حال تهاجمی میباشد که جراح های
با تجربه آن را به عنوان بهترین راه در افراد بالای شصت سال و یا افرادی که قدرت الاستیسیته پوست از بین رفته و چین های شدید و عمیق دارند توصیه و انجام میدهند انتخاب این روش در غیر از مورد های مذکور پایداری نتیجه عمل را کاهش میدهد و باعث برگشت چین ها میشود.
استفاده از پروتز یا نخ های پر کننده در خطوط خنده بدلایل متعددی نتوانست جایگاهی در درمان پیدا کند
در سال های اخیر از دو راه کم خطر ولی موقت که بطور وسیعی گسترش یافته است در درمان چین ها استفاده میگردد که فلج کننده های عضلات ارادی صورت و فیلر ها مانند تزریق چربی وژل از آن جمله هستند در مورد تزریق چربی باید یادآور شد که تزریق ان اگر در چند نوبت انجام شود نوعی پیوند محسوب میشود و لذا میتواند دایمی باشد.
در زیر دو مورد تزریق فلج کننده عضلات وپر کننده های چین های عمیق از کاربردی ترین و رایج ترین راه های کم کردن چین های صورت به اختصار توضیح داده میشود :
تزریق ژل:
تزریق ژل یا فیلر برای برگرداندن حجم و پری پوست به حلت اولیه انجام میشود که معمولا برای خط اخم و خطوط دیگر صورت مثل خطوط نزدیک بینی و دهان و حجیم کردن لب انجام میشود.
پزشک پس از معاینه شما مشخص میکند که چه نوع فیلری برای شما مناسب میباشد.معمولا برای افزایش راحتی شما در طی این پروسیجر کوچک، یک بیحسی موضعی در نواحی مورد نظر استفاده میشود.کل پروسیجر در طی 15 - 10 دقیقه انجام میشود. کمی تورم و بیحسی در محل تزریق وجود دارد که ظرف 24 ساعت برطرف میشود. معمولا استفاده از کمپرس سرد در دوره زمانی کوتاه پس از تزریق به کاهش تورم کمک میکند. شما نتیجه کار را بلافاصله خواهید دید و بسته به نوع ژل تزریقی مدت اثر ژل متفاوت خواهد بود.
تزریق بوتاکس:
بوتاکس یک درمان غیر جراحی و ساده است که بطور موقت میتواند خطوط شدید بین ابروها و اطراف گوشه های چشم و سرتا سر پیشانی را از بین ببرد.
درمان طی 10 - 5 دقیقه انجام میشود که شامل چند تزریق کوچک است.در طی چند روز اصلاح قابل توجهی درخطوط ایجاد میشود که نتایج میتواند برای بیش از 4 ماه ادامه داشته باشد. مقدار و نواحی تزریقها براساس توانائی شما برای تکان دادن عضله صورتتان در نواحی مورد نظر توسط پزشک تعیین و انجام میشود. پس از تزریق نیازی به استراحت نمیباشد و شما میتوانید فعالیتهای روزمره خود را انجام دهید. تغییرات طی چند روز دیده میشود.